Nokia komt weer terug op de smartphonemarkt

Nadat de smartphonetak van Nokia in 2013 werd verkocht aan Microsoft, bevestigt het Finse bedrijf nu dat zij zich binnenkort weer zal richten op de mobiele telefoonmarkt. Er worden geen nieuwe smartphones geproduceerd, maar de merknaam ‘Nokia’ zal weer sieren op menig telefoon.

‘De juiste weg terug naar mobiele telefoons voor Nokia is via een merk-licentiemodel. Dat betekent dat we een juiste partner gaan identificeren die verantwoordelijk zal zijn voor alle productie, sales, marketing en klantsupport voor een product’, legt Nokia-woordvoerder Robert Morlino uit in een blogpost op hun website. Nokia gaat de smartphones wel zelf ontwerpen. Wie de partner van Nokia wordt, is nog onbekend.

Overname Microsoft

In 2013 verkocht Nokia zijn mobiele telefonieafdeling voor ongeveer 5,4 miljard euro aan het Amerikaanse bedrijf Microsoft. De twee werkten sinds 2011 al samen aan de Windows Phone, maar de populariteit van de iPhone was niet meer bij te benen en Nokia leed een verlies van ruim 5 miljard euro. Na de overname is Nokia zich gaan richten op netwerken, navigatie en ontwikkeling.

De deal pakte slecht uit voor Microsoft, het bedrijf leidt sinds de overname enorme verliezen op zijn smartphonetak. In begin juli van dit jaar werden er 7800 oude Nokia banen geschrapt bij het Amerikaanse bedrijf en eerder dit jaar waren er al zo’n 18000 werknemers van de Nokia-afdeling ontslagen.

Veel concurrentie

De terugkomst van Nokia zal plaatsvinden in het vierde kwartaal van 2016, maar volgens experts moet Nokia zich voorbereiden op sterke concurrentie. Apple en Samsung domineren al jaren de business en zorgen ervoor dat merken zoals Microsoft en HTC zo goed als verdwenen zijn van de smartphonemarkt. Toch is er kans dat deze nieuwe poging van Nokia zal slagen. Zoals eerder gezegd, zal het bedrijf pas over anderhalf jaar terugkeren, een periode die in de mobiele telefoniewereld zoveel veranderingen te weeg kan brengen als die in een normaal mensenleven. Er is dus niemand die precies kan voorspellen hoe de markt er over 18 maanden uitziet.